Rok 2023

20.04.2024 19:48

 

Akce a zábava

V sobotu 18.2.  chodil tradiční průvod masek. Hudební doprovod zajišťoval Pavel Janů na akordeon a Jan Stránský s vozembouchem.

Také sobota 25.3. hostila budova bývalé mateřské školky akci Dětský maškarní karneval. Účastnily se děti místní nebo i přespolní, příbuzní někoho z Jablonné nebo známí z okolí.

V půlce prázdnin 4.8 se uskutečnila akce Cesta za pokladem.  Vše odstartovalo od 16 h od bývalé mateřské školky. Akce byla určená pro větší děti a menší děti s doprovodem. Cestou plnily úkoly a cílem byl samozřejmě poklad. Po skončení byla možnost opékání špekáčků. 

Další akce se konala 26.8. a to Rozloučení s prázdninami. Odpoledne plné her a zábavy. Malá odměna a překvapení. U budovy bývalé mateřské školky a v parku na návsi. Počasí se vydařilo.

V neděli 8.10. měla proběhnout drakiáda. V minulých ročnících se děti s doprovodem sešli na poli a louce za čp. 4 , 22 u čp. 51. Jelikož v tomto termínu nebylo vůbec pěkné počasí. Sice foukalo, ale pršelo. Proto byl zvolen náhradní program a to vyřezávání dýní. 

Večer po setmění od 18 h v neděli 29.10. prošel obcí již potřetí (2021, 2022) lampionový průvod.

Jako novinka se letos představila v sobotu 4.11. Halloweenská diskotéka.

Sobota 9.12. hostila opět budova bývalé MŠ v ČJ vánoční jarmark a tvořivé dílny. Byly pozváni lokální prodejci. Podával se „svařák“ a akce měla velký ohlas.

 

Sraz rodáků 1.7.2023

Nejočekávanější akcí roku 2023 byl ale bezesporu Sraz rodáků. Naposledy se taková akce uskutečnila před 15 lety v červenci 2008.

Sobota 1. července

Program:

11 h mše svatá u kaple
12 h položení věnce u pomníku padlých
od 12.30 h oběd
14 h ukázka místních hasičů s koňskou stříkačkou
15.30 h ukázka dravců (možnost vyfotografování)
16.30 h vystoupení folklórního souboru Studánka

Doprovodné akce:

Výstava fotografii
Prodej kovaných zvonků a dalších upomínkových předmětů
Zábava pro děti (skákací hrad, malování na obličej).

Fotogalerie:

Sraz rodáků a přátel České Jablonné 1. 7. 2023: Přibyslav (pribyslav.cz)

Tradice

Tříkrálová sbírka v České Jablonné. Přibyslav včetně všech okolních samostatných obcí – koledníci vybrali celkem 305 405 Kč, je to dosud nejvyšší vybraná částka. Například v České Jablonné se vybralo 16 337 Kč, v Dolní Jablonné 22 468 Kč, Olešenka 13 019 Kč, Žižkovo Pole 21 971.

 

Velikonoční vrzání – tradiční akce proběhla od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty 6.4. – 8.4. Letos byl zájem velice malý. I v sobotu v poledne, kdy chodívají i někteří dospělí bylo málo „vrzačů“.

Tradiční pálení čarodějnic 30.4. se koná již několikátý rok na návsi. V parku stojí malá hranice, mládež vyrobí čarodějnici z klacků, novin, látek. V bývalé mateřské školce je k dispozici občerstvení a před budovou je možnost opékat špekáčky.

V neděli 18.6. od 15 h proběhla každoroční poutní mše u kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Mši sloužil pan farář z Přibyslavi P. Pavel Sandtner. 

Tentokrát v pátek 1.12. před první nedělí adventní byli zváni zájemci do bývalé MŠ na společné vyrábění adventních věnců. Potřeby je třeba si vzít s sebou, větve jsou někdy k dispozici i ostatním, když někdo přinese více. Společně si popovídáme, dáme si svařené víno a máme radost z povedených výrobků.

5.12. chodil po vsi Mikuláš. Navštívil se svým doprovodem těch několik málo domácností, kde mají malé děti.

13.12. Česko zpívá koledy s Deníkem. To je již pravidelná akce pořádaná novinami Deník. Registrované/ přihlášené skupiny se ve stejný den a ve stejný čas sejdou např. na návsi u vánočního stromečku a zazpívají předem vybrané koledy. 

V předvečer Štědrého dne 23.12 proběhl v roce 2023 již devátý ročník vánočního koncertu.

 

Opravy, stavební akce

Opravena vymalována na bílo byla třída a chodba. V jídelně se provizorně opravila dřevěná podlaha pod linem, která byla v hodně špatném stavu. S radnicí je domluveno, že větší oprava podlahy by měla proběhnout v roce 2024.

V květnu byla na programu úprava v parku, nově se položila drenáž od prostoru studny šikmo k domu pana Rychlého čp. 19, kde vyústila ve výkopu do rour, které vedou do dolního rybníka. Vše se povedlo a na slavnost rodáků byl trávník krásně zelený a nakrátko posečený.

Oprava a asfaltování místních komunikací – např. k č.p. 9, 5, ulice k 46 nebo k 51. Práce začaly v červnu a na slavnost byly přerušeny, všechny stroje odvezeny a stavební firma pokračovala v červenci. Náklady vyšly cca na 2 mil. Kč. Město obdrželo i dotaci na opravu.

 

 

—————

Zpět